Stad & Landschap
20230310_landschapsplan_landgoed_Weleveld_ruimtelijke structuur
20230321 Landgoed Weleveld ontwerp landgoedvisie A1 hoofdkaarten_nieuw
20230321 Landgoed Weleveld ontwerp landgoedvisie A1 hoofdkaarten_maatr
20230321 Landgoedversterkingsplan Landgoed Weleveld 2023-17
20230321 Landgoedversterkingsplan Landgoed Weleveld 2023-16
20230321 Landgoedversterkingsplan Landgoed Weleveld 2023-15
20230321 Landgoedversterkingsplan Landgoed Weleveld 2023-14

LANDGOED-

VERSTERKINGSPLAN WELEVELD 2023



OPDRACHTGEVER

Particulier eigenaar


PERIODE

2022-2023


ROL

Landschapsontwerper


PRODUCT

  • Landschapsversterkingsplan ten behoeve van NSW status landgoed;
  • Vertaling van al bestaande visies in één totaal beeld;
  • Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van onderbouwing richting gemeentes.

Landgoed Weleveld is één van de oudste groene parels die Twente rijk is.Deze historische plek is landschappelijk, ecologisch en recreatief zeer waardevol. Elementen die op andere plekken in het verleden zijn verdwenen zoals wallen, bosjes en landweren, zijn hier nog altijd aanwezig. Een belangrijk element, dat helaas in 1804 afgebroken is, was de havezate. Zonder huis is het landgoed als element minder herkenbaar voor de bezoeker. Om Weleveld weerzichtbaarder te maken en het, als het ware weer een hart te geven, zijn er de afgelopen decennia door de eigenaar verschillende projecten gerealiseerd.


Overzicht in één kaart

De wereld in en rondom het landgoed Weleveld staat niet stil. Daarom is het belangrijk eenmaal in de tien jaar de plannen voor het landgoed tegen het licht te houden en waar nodig te herzien of bij te sturen. Stad & Landschap is in samenwerking met de Bosgroepen en Te Kiefte Architecten gevraagd om de bestaande en nieuwe plannen samen te brengen in één beeld. De basis, het verleden en de ondergrond blijven gelijk maar het landgoed zelf beweegt mee met de tijd. Bij het inpassen van de nieuwe ontwikkelingen hebben we daarom het raamwerk van het landgoed als uitgangspunt genomen en daarbij alle ontwikkelingen en aanwezige kwaliteiten van het landgoed samengebracht in één totaalbeeld.  


Oude structuren in samenhang met nieuwgebruik

In de structuurkaart wordt zichtbaar hoe de nieuwe ingrepen de kleinschalige structuur van het landschap aanvullen en waar al aanwezig, versterken. Essen blijven open en worden vrijgehouden van hoge, opgaande groenstructuren. Waar mogelijk worden de kleinschalige groenstructuren zoals zichtbaar op de kaart van 1910 hersteld. Daarbij wordt rekening gehouden met het goed beschikbaar en bruikbaar houden van grond voor de pachters. Dat betekent dat het terugbrengen van groene elementen niet het kopiëren van de historische kaart is, maar een interpretatie passend binnen het landschap en in het beheer van de gebruiker.


Eén integraal plan met verschillende doelen

Het landgoedversterkingsplan heeft een aantal belangrijke doelen. Het eerste doel is eerdere plannen die van grote waarde zijn van het landgoed af teronden. Hieronder vallen het herstel van de oude middeleeuwse oprijlaan, de Welevelderallee, en het verminderen van sluipverkeer, omdat dit conflicteert met de beleving en het recreatieve gebruik. Een tweede belangrijk doel was, waar mogelijke het landgoed onder de NSW te rangschikken. Binnen het terrein van het landgoed is strategisch gezocht naar plekken waar het mogelijk is het landschap te versterken en tegelijkertijd het areaal bos en natuur te vergroten. Daarbij is het elke keer een afweging gemaakt tussen het afwaarderen van goede landbouwgrond en het beschikbaar houden van de grond voor de pachters. Het derde en laatste doel was het samenbrengen van het bestaande plan met de nieuwe ontwikkelingen die spelen op het landgoed. Zo was er de vraag om meer retentie op het landgoed te realiseren om verdroging te voorkomen. Een goede afweging van al deze doelen resulteerde in een mooi gelaagd plan waarin alle elementen samenkomen. Tot het landgoedversterkingsplan horen ook nog een in de Welevelderallee te bouwen voetgangersbrug over de Bornsche beek en een rood voor rood project in verband met het opheffen van de boerderij Bruggeman.


NSW rangschikking

Tot slot is er voor de NSW rangschikking een overzicht gemaakt van alle percelen. Per plek is de bostypolgie benoemd, de grootte van het perceel, de soorten menging en het plantverband welke als basis is gebruikt voor de NSW aanvraag door Bureau Takkenkamp.