Stad & Landschap
20200823 Presentatie Tender-3
20200823 Presentatie Tender-6
20200823 Presentatie Tender-5
20200823 Presentatie Tender-4
20200823 Presentatie Tender-7
20200823 Presentatie Tender-8
20200823 Presentatie Tender-9
20200823 Presentatie Tender-15

INRICHTINGSPLAN WOLVEGA



OPDRACHTGEVER

N+L Landschapsontwerpers


PERIODE

2020


ROL

Landschapsontwerper


PRODUCT

  • Ontwerp voor de buitenruimte van een zorgcomplex;
  • Uitwerking beplantingsplan in soorten en samenstelling.


N+L Landschapsontwerpers nam samen met Schutte Bouw en Fame groep als ontwerpteam deel aan een tender voor een zorgcomplex in Wolvega. De intensieve samenwerking zorgde voor een mooi integraal plan dat de beoordelaars dusdanig overtuigde dat we deze tender wonnen.

 

Buiten beleven met al je zintuigen

Ontmoeten en bewegen zijn essentiële activiteiten om bewoners actief en betrokken te houden. De buitenruimte om een gebouw moet daarom meer zijn dan een mooie plek om naar te kijken. Groen moet je beleven en dat kan door het prikkelen van de zintuigen. Denk daarbij aan geluid, geur, kleur, licht, tast en ruimte. Door in de buitenruimte (niet giftig) groen aan te brengen dat meerdere functies heeft en daarnaast plekken aan te bieden waar je kunt ontmoeten en bewegen. Hierdoor ontstaat een plek die voor ieder mens, met of zonder fysieke of mentale beperking, van grote meerwaarde is.

 

Veilig voelen en bewegen

Om mensen uit te dagen moet de leefomgeving veilig zijn zodat mensen gestimuleerd worden om naar buiten te gaan. Veiligheid gaat daarbij verder dan scheiding van voetgangers van autoverkeer. Het gaat om herkenbaarheid, overzicht en ruimtes voor reuring en rust. Onderscheid in functie en kleurgebruik in bestrating dragen bij aan een duidelijk herkenbaar voetgangersgebied. Dit is prettig voor mensen met een visuele beperking maar ook voor mensen met (beginnende) dementie kan het bijdragen aan hun gevoel van veiligheid en daarmee langere zelfredzaamheid. 

 

Comfortabel en toegankelijk

Daarnaast is het belangrijk dat de buitenruimte comfortabel is. Dit betekent een zo vlak mogelijke ondergrond met goed sluitende naden waardoor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten of met rollator lopen, zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Daarnaast vraagt dit om voldoende zitbanken en rustpunten op wandelroutes.

 

Stapstenen

Bijzondere plekken tijdens een wandeling over het terrein vormen de stapstenen die een route overzichtelijk en aangenaam maken. Door zowel dichtbij de entree als rondom het gehele gebouw plekken te creëren ontstaan mooie uitdagingen voor zowel mensen met een beperkte actieradius als mensen die wel in staat zijn een groter rondje te lopen. Bij de grotere route zorgen de plantvakken met bloemen en de dierenweide voor rust en oriëntatie. Doordat deze ook aantrekkelijk zijn voor de buurt kan hier ruimte ontstaan voor verbinding en spontaan contact met omwonenden.

 

Rustpunten

Oudere mensen en mensen met een beperking hebben rustpunten nodig om lichamelijk even uit te rusten. Tegelijkertijd kunnen deze plekken ook dienen om gedachten even op een rij te zetten, tot rust te komen als je overprikkelt bent of alleen maar even rustig wilt zitten

kijken. Door daarbij groene hoekjes te creëren ontstaan zitplekken die niet alleen prettig zijn voor ouderen maar ook voor een overprikkeld kind met ADHD dat zich even terug wil trekken of die zorgmedewerker die even in de pauze naar buiten wil voor een momentje van rust.