Stad & Landschap
20220406_BKP_Erve_Ancum-10A
20220406_BKP_Erve_Ancum-11
20220406_BKP_Erve_Ancum-13
20220406_BKP_Erve_Ancum-14
20220406_BKP_Erve_Ancum-12
20220406_BKP_Erve_Ancum-18
20220406_BKP_Erve_Ancum-20
20220406_Kavelpaspoorten_Erve_Ancum-2
20220406_Kavelpaspoorten_Erve_Ancum-5

INRICHTINGPLAN DALFSEN



OPDRACHTGEVER

The Citadel Company


PERIODE

2021-2022


ROL

Stedenbouwkundig- en landschapsontwerper


PRODUCT

  • Inrichtingsplan als basis voor bestemmingsplan;
  • Beeldkwaliteitsplan voor borging ruimtelijke kwaliteit en handvat bij beoordeling door Welstand. 


Erve Ankum is een oud, historisch waardevol erf. Door bedrijfsbeëindiging ontstond de mogelijkheid de loodsen achter op het erf te slopen en hiervoor in de plaats een aantal woonkavels te realiseren. Gjaltema Assurantiën & Makelaardij BV begeleidden daarbij de eigenaar en The Citadel Company werd daarbij ingeschakeld voor een goede landschappelijke inpassing.


OUD EN NIEUW VERBONDEN

De Vossersteeg was in vroeger eeuwen de belangrijkste weg van Zwolle naar Hardenberg. Huize Ankum is als adellijke spijker nog altijd aanwezig. In het nieuwe plan is er een duidelijke scheiding tussen het historische en nieuwe erf in sfeer en uitstraling. Dit onderscheid wordt niet alleen zichtbaar in de architectuur maar ook in de materialisatie en toegepaste beplanting. Het karakteristieke historische erf heeft een formele, klassieke inrichting en het achterste erf een meer moderne, informele uitstraling. Beide erven worden met elkaar verbonden door middel van de nieuwe bomenlaan die tegelijkertijd de inrit vormt voor beide erven.


EIGENTIJDS MET RESPECT VOOR HISTORIE

Bij de ontwikkeling van het nieuwe erf staat behoud van het historische karakter van het koetshuis met voorhuis centraal. Dit betekent dat er bij het splitsen van de gebouwen is ingezet is op behoud van karakteristieke elementen en details. Dit betekent niet dat eigentijdse toevoegingen niet mogelijk zijn, zolang deze maar worden toegevoegd met respect voor de historische waarden. Elke woning krijgt op het erf een losse schuur. Deze is in uitstraling en positie ondergeschikt aan het hoofdgebouw. Wat betekent dat ze aan de rand staan van het erf en sober zijn in kleur en vormgeving. De beplanting is klassiek en heeft een strakke uitstraling.


NIEUWE ERF ALS ENSEMBLE

De gebouwen op het nieuwe erf vormen samen één ensemble (familie in architectuur). Ze zijn moderner in vormgeving en uitstraling maar nemen een ondergeschikte positie in ten opzichte van het hoofd- en koetshuis. De opzet van het erf bestaat uit vier vrijstaande schuurwoningen. Variatie in nokrichting brengt afwisseling in de volumes op het erf. De schuurwoningen hebben een eenvoudige en duidelijk herkenbare hoofdvorm en staan geclusterd rondom het gezamenlijk erf. De ordening daarvan is in principe informeel. De schuurwoningen staan altijd met de rooilijn van de voor- of zijgevel direct aan het gezamenlijk erf. Om de schuren een robuuste uitstraling passend bij de maat en schaal van een erf te geven, worden de woning en berging in één volume opgelost. Tegelijkertijd wordt hier verrommeling van het erf mee voorkomen. Beplanting is aansluitend op het landschap natuurlijker en losser van karakter.