Stad & Landschap
Untitled-76
layers
aangepaste_verkaveling
doorsn_E
doorsn_C
geluidswal_entree
soortkeus

WONINGBOUW UITBREIDING

OUDE MARS



OPDRACHTGEVER

Gemeente Zwolle


PERIODE

2007 - 2018


ROL

Assistent ontwerper

Stedenbouwkundig- en landschapsontwerper


PRODUCT

  • Stedenbouwkundig ontwerp als basis voor het bestemmingsplan;
  • Inrichtingsplan uitgewerkt tot technische tekening als basis voor het bestek;
  • Bouwplanbegeleiding in samenwerking met vergunningen en Welstand. 


De Oude Mars is een bijzondere locatie op de overgang Zwolle-zuid naar het landelijk gebied. Bij de inrichting van deze wijk met zijn ruime groene opzet, werd speciaal ingezet op het hogere segment binnen de gemeente Zwolle. In verschillende fasen heb ik aan dit project mogen werken. Aan het begin als junior ontwerper waarbij ik vooral een ondersteunende rol had. Later als stedenbouwkundige bij de herverkaveling van de tweede fase. Daarnaast ben ik bij de bouwplanbegeleiding voor de woningen betrokken geweest vanuit het supervisieteam.

 

DRIE MAAL VERSCHILLEND EN TOCH EEN EENHEID

In het ontwerp zitten drie woongebieden met elk hun eigen karakter. Het westelijk deel, grenzend aan Zandhoven, krijgt een bosrijk introvert karakter. De smalle rijweg verspringt en heeft brede bermen met bos en rododendrons. Elke woning heeft zijn eigen entree en wordt omgeven door bos. Het noordelijk deel is meer kleinschalig en gevarieerd. Het gebied ligt lager dan zijn omgeving. De houtwallen vormen de verbinding tussen het water en de kavels. Wegen zijn kort en het aantal woningen is relatief laag. Het zuidelijk deel kent twee lanen met aan beide zijden brede bermen. Hierdoor ontstaat een ruime, statige sfeer. Vanuit alle wegen is er zicht op de open ruimtes. De centrale middenzone geeft ruimte en doorzicht in het plan. Midden door deze zone loopt een fiets- en wandelroute die de wijk verbindt met Zwolle-zuid en het buitengebied.

 

WONEN OP EEN LANGOED

De inrichting van de openbare ruimte sluit aan op het landgoed en is eenvoudig en natuurlijk van karakter. De grenzen van de woonkavels krijgen groene randen in de vorm van greppels en randen. De bebouwing is daarmee niet onzichtbaar maar wordt onderdeel van het landgoed. Het bos en de lanen in de hoger gelegen gebieden, sluiten aan op landgoed Zandhoven en zal voornamelijk bestaan uit eiken. Het lager gelegen bos sluit aan op het nattere milieu van de Zandwetering en zal bestaan uit elzen en berken. In de open middenzone komen solitaire bomen te staan die aansluiten bij de sfeer van het landgoed.

 

BOUWEN OP EEN LANDGOED

Vanwege de bijzondere ligging en de hoge ambities in sfeer en uitstraling zijn er voor alle kavels, kavelpaspoorten opgesteld. Hierin zijn de bouwafstanden tot de erfgrens en bouwhoogte vastgelegd. De afstanden tot zowel de voor- als zijgrenzen van de kavel zijn daarbij ruim zodat het groene karakter van de locatie wordt benadrukt. Typologie, vormgeving en materiaalgebruik zijn geheel vrij. Zolang er gewerkt wordt met een geregistreerd architect is alles mogelijk.