Stad & Landschap
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_04
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_08
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_10
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_13
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_12
20210813_Beeldkwaliteitsplan Appelhoek Alphen_Pagina_14

BEELDKWALITEITSPLAN ALPHEN



OPDRACHTGEVER

The Citadel Company


PERIODE

2020-2021


ROL

Stedenbouwkundig ontwerper


PRODUCT

  • Beeldkwaliteitsplan als basis voor het bestemmingplan;
  • Onderbouwing als handvat bij de selectie van ontwikkelaars en de beoordeling van bouwplannen door Welstand. 




Een verouderd bestemmingsplan zorgde ervoor dat de gemeente West Maas en Waal niet direct de 2e fase voor hun nieuwbouw uit kon geven. Zij benaderde Lycens met de vraag om een nieuw bestemmingsplan te maken. Daarnaast wilde de gemeente vraaggestuurd gaan bouwen. Lycens vroeg The Citadel Company om aan te sluiten en samen een flexibel stedenbouwkundigplan te ontwerpen.

 

RUIMTE VOOR DE GEWENSTE FLEXIBILITEIT

In het stedenbouwkundig plan is de ruimtelijke kwaliteit op hoofdlijnen vastgelegd in een ruimtelijk raamwerk. Voor de invulling zijn spelregels opgesteld zodat er ruimte is voor persoonlijke interpretatie en daarmee de gewenste flexibiliteit. Het stedenbouwkundigplan vormt daarmee de basis voor de uitwerking van de tweede fase en kan tegelijkertijd als begeleiding van de bouwplannen worden gebruikt.

 

RAAMWERK ALS BASIS

Een raamwerk is een schematisch plan dat nog verder ingevuld kan worden. Schematisch betekent dat lijnen en vlakken harde grenzen zijn maar de invulling daarbinnen ruimte biedt voor vrije interpretatie. Dit raamwerk vormt de basis waarmee de dorpskarakteristiek in het plan gewaarborgd wordt. Door kwaliteiten van te voren vast te leggen in een randvoorwaardenkaart, ontstaat eenheid en verbinding in het grotere geheel met daarbinnen vrijheid voor eigen invulling.

 

SPELREGELS VOOR DE INVULLING

Voor de vervolguitwerking van dit stedenbouwkundigplan is een aantal spelregels opgesteld. Deze zijn erop gericht het dorpse karakter in de uitwerking van de verkaveling en woningen terug te laten komen. De volgorde die daarbij gebruikt is, is willekeurig en alle regels zijn van even groot belang. Hoe de bouwvlakken worden ingevuld is vrij aan de ontwikkelende partij zolang de ambities (zoals opgenomen in de spelregels) hier maar in terug komen.


OVERZICHT

Het stedenbouwkundigplan sluit af met een puntsgewijze samenvatting van de eisen voor het raamwerk en de spelregels. Hierdoor is het mogelijk om kort en in een snel overzicht, de plannen te checken en te toetsen zonder dat het hele document opnieuw moet worden doorgenomen.