Stad & Landschap
20211014_presentatie_14_oktober-10
20211014_presentatie_14_oktober-9
20211014_presentatie_14_oktober-11
20211014_presentatie_14_oktober-16
20211014_presentatie_14_oktober-24
20211014_presentatie_14_oktober-15
20211014_presentatie_14_oktober-21
20211014_presentatie_14_oktober-23
20211014_presentatie_14_oktober-31
20211014_presentatie_14_oktober-33

ONTWIKKELVISIE WEERSELO HET STIFT



OPDRACHTGEVER

N+L Landschapsontwerpers


PERIODE

2021


ROL

Landschapsontwerper


PRODUCT

  • In samenwerking met stichting ontwikkelvisie opstellen;
  • Presentatie plan aan omwonende;
  • Detaillering openbare ruimte als basis voor technische uitwerking. 




Het Stift is een prachtig eeuwenoud beschermd dorpsgezicht bij Weerselo. Voor deze plek is in 2009 door Dienst Landelijk Gebied een ontwikkelingsplan opgesteld. N+L landschapsontwerpers is door Stichting Het Stift gevraagd om deze uit te werken in een geupdate masterplan. Het masterplan bouwt voort op de analyse en visie van het ontwikkelingsplan maar waar inzichten of de tijd de visie heeft ingehaald wordt deze bijgesteld. Het proces is daarbij zo ingestoken dat de plannen samen met de stichting en omwonenden zijn ontwikkeld. Dit betekende dat zij tijdens een workshop mee konden denken in welke opgaves er lagen. Tijdens een informatieavond werd er samen met bewoners en pachters gekeken naar prioritering en haalbaarheid van de verschillende ontwikkelingen. Onderdeel van het masterplan was het concretiseren van de plannen naar doelen in tijd, geld en kwaliteit. Door gebruik te maken van de regeling Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO) en Leader is het mogelijk een groot deel van de aanleg van natuur, landschap, recreatie uit te voeren.


Versterking van de groene karakteristiek

Het masterplan is op te delen in drie thema’s die samen de toekomstvisie op Het Stift tot 2030 vormen. De eerste is behoud en versterking van de groene karakteristiek. De openbare ruimte van Het Stift is ingetogen vormgegeven en op natuurlijke wijze verbonden met het landschap.Grote oude bomen domineren het beeld en geven de plek zijn historische karakter. Het is belangrijk deze groene uitstraling te behouden en waar nodig te versterken. Belangrijke elementen daarin zijn de groene schil om Het Stift en het centrale plein voor de kerk. Daarnaast gaat het om versterking van het historische landschap door het terugbrengen van houtwallen en hagen.


Toegankelijk en comfortabel

De tweede is toegankelijk en comfortabel. Het Stift wordt beter bereikbaar voor alle doelgroepen. Daarbij gaat het niet alleen om de toegankelijkheid maar ook om het herstel van slechte paden, een beter en groter parkeeraanbod en een zichtbaar verlicht hoofdpad in de avonduren. De ingrepen die daarvoor nodig zijn, worden ontworpen met respect voor het historische karakter en de ingetogen uitstraling van de plek.


Toekomstbestendig en recreatief aantrekkelijk

De derde is toekomstbestendig en recreatief aantrekkelijk. Om naar de toekomst zijn waarde te behouden is het belangrijk dat Het Stift zijn recreatieve waarde versterkt passend binnen het thema van rust en bezinning.  Fiets- en wandelroutes lopen niet langer langs maar over het terrein van Het Stift. Door deze te verbinden met de bestaande functies kunnen mensen kennis maken met de historie van Het Stift. Naast bestaande gebruikers wordt met een nieuwe themaroute, het “Riddertje Hugo pad” en een natuurspeelplek, ook nieuwe gebruikers verleidt om naar Het Stift te komen. Door nieuwe informatieborden en de themaroute voor kinderen en hier een voedselbos en stinsenplanten aan te koppelen, wordt niet alleen de educatieve functie en belevingswaarde van Het Stift vergroot maar ook de ecologische waarde versterkt.


Faseren in uitvoering

In de detailuitwerking wordt per thema op de maatregelen uit het Masterplan ingezoomd en zijn de verschillende ingrepen uitgelicht. Daarbij wordt ingegaan op uitstraling, materialisering en beplanting met bijbehorende maatregelen. Op basis daarvan is het mogelijk om hier bedragen aan te hangen. Het ontwikkelingsplan bestaat daarbij uit een groot aantal ingrepen die niet allemaal in één keer uitgevoerd kunnen worden. De kosten gaan daarbij ver voorbij de beschikbare middelen. Het plan is daarom opgedeeld in fases. Ingrepen voor op de korte termijn en ingrepen die binnen tien jaar gerealiseerd moeten worden. Door daarbij gebruik te maken van subsidies en fondsen is het mogelijk om de plannen uit dit ontwikkelplan uit te voeren.